För alltid & För evigt

Vid en utomhusvigsel finns lite att tänka på.


Allt finns sammanställt som ett flertal viktiga punkter. Vilka ni måste se över för ett lyckat slutresultat och en alldeles underbar bröllopsdag (vilket vi naturligtvis hoppas att ni får). Lycka till med er fortsatta planering.


Årstiden - Vilken är den perfekta årstiden?

Många tycker att våren och sommaren är den perfekta årstiden för sitt utomhus bröllop för andra ser man hösten och vintern som det allra bästa. Viktigast av allt är att ni båda är ense om när det ska ske och att ni tillsammans bestämmer när, var och hur. Varje årstid har sin charm och det finns inget vackrare än ett vackert vitt vinterbröllop i facklans sken el. där ute på klippan med måsarna långt ute vid havets rand och gästerna skrattande vadar ut med kläderna runt knäna och sina skor i högsta hugg. I skirande grönska då våren tagit sitt första andetag och de vackraste av liljekonvaljers doft fyller slottsträdgårdens alla hörn eller i stadsparken under eken med de höstklara färgerna från löven ringlande runt benen och vännerna har krattat löv i flera timmar för att förgylla just er dag.

Sätt etikett på bröllopet!

Diskutera fram en "etikett" som känns bra för er båda, och som passar in på det bröllop som ni båda vill ha. (välj max tre ord, annorlunda, romantiskt, enkelt, busigt, pampigt, sportigt etc.) Använd etiketten till hjälp då ni planerar för utomhus aktiviteter och klädkoder. Låt gästerna bli medvetna om vilken bröllopsdag/fest som ni vill ha. Hjälp dem genom enkel information som val av kläder, skor och övriga tillbehör som ni vill att de ska ha kunskap om. På samma sätt som man kan förtydliga ett färgtema kan man på ett mycket bra sätt ge information till gästerna om vad ni önskar. På så sätt blir det heller inget fel om ni förberett dem för vad som komma ska.

Testa er grundläggande idé.

Hur det slutliga resultatet av just er bröllopsplanering blir handlar om så mycket mer än endast romantiska drömmar. Fantisera alltså inte om de mest romantiska platserna som ni kan tänka er för ert bröllop! Besök dem istället. Det bästa rådet som jag kan ge är troligen att man bör testa sin idé under verkliga förutsättningar. D.s för att undvika saker som man kan glömma att ta med i beräkningarna kan man välja att arbeta med ett proffs som är van att ha koll på detaljerna om man själv känner att man inte är fullt så strukturerad.

Man måste alltså besöka platsen, se över förutsättningarna för hur det kan fungera i sol, regn och när det blåser. Först därefter kan man ta nästa steg i sin planering för det perfekta utomhus bröllopet. Välj gärna också en plats som ni har möjligheter att återkomma till och besöka fler ggr. i framtiden. För att kunna njuta av minnena från just Er bröllopsdag.

Väder och vind

För många är det självklart att fundera över frågor som måste vi ta med paraply om det regnar (Ja, det är klokt även till flertalet gäster som inte alltid tänker på detta) men man glömmer också så enkla saker som hur vinden kan påverka ceremonin utomhus. Man behöver fundera över var och hur vinden möjligen påverkar vid det aktuella tillfället.
Kanske kan man tänka sig att flytta ut, in, runt något i närheten för att slippa att borden med dukningen flyger iväg el. så måste man helt enkelt just denna vackra högsommar dag ta tillfället i akt och få lite svalkande på de hettande kinderna i solen. Då kan alltså även paraply komma väl till pass om man inte väljer att bygga ett svalkande tak eller ta hjälp av ett tält. Man behöver också planera för att fästa/ankra sådant som möjligen kan flytta på sig om det börjar blåsa. Det gäller allt från tält, till dekorationer, dukar och val av porslin.

Gästernas komfort

Vid en längre ceremoni kan gästerna bli trötta av att stå, då bör man fundera på andra lösningar som klappstolar till trädgårdsbröllopet eller varför inte filtar el. sittkuddar till klipporna vid havet. Så slipper gästerna stå och fundera på hur länge de måste stå där.

Till bröllopet i skogen kan man med fördel använda sig av det naturen erbjuder el. i det fall som det inte går anskaffar man ett mindre antal vikbara lätta stolar som endast de som verkligen behöver har möjlighet att sätta sig på.

Tänk också på att vädret kan påverka gästerna ur olika synvinkel, det kan vara för varmt, blött, hett, kallt osv. Planera för åtgärder som minimerar att gästerna känner sig obekväma och inte har möjlighet att njuta av stunden. Den bästa och enklaste lösningen för detta är att man till sin inbjudan inflikar bas information om väder/vind förhållanden på den aktuella platsen för vigsel så att de allra flesta kommer väl förberedda.

Hur viktigt är det för er att vara utomhus?!

Bruden bör ha platsen i åtanke då hon väljer klänningen och kanske satsa inte bara på ett vackert paraply utan även en tjusig regncape och väl valda skor/gummistövlar el pampuscher som man kan ha ovanpå sina finskor med klackar om det behövs.
Kläder efter plats och väder är ett måste. (kanske även fundera på ett ombyte)

Välj en frisyr som är relativt väder säker och som håller sig även i blåsten utomhus en kortare period. Se över makeup så att den är vattenbeständig och hållbar även i hög värme och mycket sol.

Glöm inte att det finns tillfällen under de vackraste av sommar dagar och kvällar som vi runt omkring i vårt avlånga land besväras av flygande myggor el. för all del getingar, bin och andra insekter. Planera för detta! Och se över så att ni inte har några gäster som är riktigt allergiska och som ni inte kan ta till sjukhus om det värsta inträffar. För att undvika problem med detta, informera! om platsen och hur ni har tänkt er. Be dem också med fördel att ta med sig egen medicin och förbereda sig för ev. problem.

Tänk på att om du är en av de brudar som bara måste vara snygg i håret och för all del inte heller trivs ute i naturen egentligen utan bara väljer detta för att det ser bara så romantiskt ut. Fundera då igen, det här med utomhus ceremoni är troligen inget för just dig. Här finns inte möjligheten att ha 100% koll på förutsättningarna. Man kan bara planera för det värsta och hoppas på det bästa.

Dekorationer och dukning

Tänk på att vara realistisk i din planering inför er utomhus vigsel då det i det allra värsta scenariot innebär att allt du tänkt inte ens är i närheten av genomförbart. Det finns tillfällen då det bara händer att vinden sliter tag i det finaste av dukningar och på en enda sekund ser till att allt från dukar, till servetter, bordsdekorationer och vackra ljus bara raseras och din vision med den.

Se till att testa dina tankar utomhus och se vad de går för. Tveka inte att ändra dig om du ser något som du inte känner att du skulle vara nöjd med om det inträffade under din bröllopsdag.

Säkerhet och faciliteter

Var noga med säkerheten i det fall ni väljer att vara ute. Tänk på att barnen kanske inte är lika fokuserad på det vackra bordet och alla ljusen som ni vuxna är och fundera också över säkerheten om ni väljer att vara i en offentlig park el strand. Tänk på att vatten, hav som sjö alltid har attraherat barns nyfikenhet.

Låt alltså inte miljön bli något som ni kommer att få anledning att ångra efteråt.

Hur ser det ut med möjligheter att gå på toaletten, detta får man inte glömma om man väljer en vigsel långt från vanliga faciliteter och festlokaler. Alla kan inte hålla sig hur länge som helst och var ska de ta vägen när det inte kan.

Man kan relativt enkelt planera för detta genom att använda sig av närmiljön eller allra enklast är det naturligtvis att hyra in en eller flera toaletter till den tänkta fest/bröllops platsen. Tänk då bara på att de allra flesta av dessa mkt. enkelt kan placeras ut då de är tomma och inte fullt lika enkelt flyttas eller hämtas då de väl börjat användas.
Ds. tänk er noga för avseende placering och tillgång till väg el. annat för transport vid lämning och hämtning.

Mat och dryck

Var noga med vilken mat du väljer då ni ska vara utomhus och kanske har långt till kyld förvaring. Ni vill ju inte att era gäster eller ni själva ska bli matförgiftade under just denna dag. Det finns bra och mindre bra mat val inför er catering just denna dag.

Chokladtårta en högsommar dag el. glass är inget bra alternativ om det inte finns frys/kyl möjlighet. Ett annat dåligt val kan vara att tro att man kan förvärma fisk och transportera detta ut på plats under flera timmar. Det fungerar inte!

Välj mat som kocken säger att ni kommer att bli nöjda med även om den får stå i ett par timmar i ett värmeskåp el. som faktisk ska vara ljummet vid serveringstillfället. Årstiden avgör naturligtvis en stor del av vad som ni kan, bör välja utöver ert egen smak.

Vad det gäller val av dryck så bestämmer ni detta helt utifrån er själva och era gäster.

Glöm bara inte att tänka på barnen, tonåringar och de vuxna som vill ha ett el. flera alkoholfria alternativ att dricka.

El. att vid varma sommarbröllop så kan man bli uttorkad om man endast dricker alkoholhaltiga drycker. Se alltså till att det finns gott om annan dryck så att detta inte inträffar.

Och under kalla höst el. vinterbröllop kan det vara en fördel att ha med extra mycket termosar med varma drycker med el. utan alkohol.

Sceneriet

Dra nytta av naturen runt den plats som ni valt med omsorg och glöm inte att planera in möjligheter som solnedgång, uppgång el. månen på en stjärnbeströdd kvällshimmel.

Tänk bara på att vid fotografering utomhus i dessa fall krävs alltid blixt (Även vid vackert väder).

Solen är inte alltid till en fördel för en amatör fotograf se istället till att bilderna tas i en aning skugga. Direkt solljus är mycket svårt att fotografera i och det kan vara näst intill omöjligt för fotografen trots att hon/han varit på platsen vid exakt samma tidpunkt dagen innan får bilden helt rätt. Solen och jorden flyttar sig som ni vet.

Vid fotografering utomhus kan det också vara bra att ta med sig paraplyet och utomhus skyddar du kläderna från gräsfläckar och annat genom att ta med ett flertal lakan som man kan lägga ut där man vill sitta el stå.

Ljudupptagning är alltid svårt utomhus hur mycket man än planerar. Vinden är en av svårigheterna då den oftast äter upp ljudet man vill spela in och själv tar plats i form av schhh, svish.etc.

Andra svårigheter kan vara focken på segelbåten som står och slår eller djuren från den närliggande parken. Hundar och tanter på promenad etc. Allt som man inte vill få med, är i regel det som fastnar allra bäst.

Ett tips kan vara att lägga på ljudet i efter hand, el placera sina besökare som ett skydd mot vinden och kanske även sätta upp ljud förstärkning i form av högtalare och låta prästen, vigselförrättaren och brudparet ha en mygga för att höras.

Ps. för de som inte är vana talare ds. vana att använda sig av en mygga kommer det att uppstå problem om man inte istället väljer att använda sig av fasta mikrofoner. Då dessa är mkt. enklara att använda sig av och användaren kommer att höras även om man gestikulerar och vrider huvudet för att titta på någon av de närvarande.

I det fall det finns möjlighet till att det regnar måste elektoriska hjälpmedel vara inpackade så att de inte blir fuktiga då de inte klarar av sådant utan att gå sönder.

Väljer man en plats som man har rekognoserat bra d.s varit och besökt för att titta på grundförutsättningarna och planerat för både möjliga och omöjliga scenarion så behövs oftast inte dessa.

Planera för det värsta och hoppas på det bästa.

Ha reservplaner (så att ni inte får panik) om inte vädret är med er. Det är bra att inte bara ha en reservplan utan flera. Dessa planer är till för att ni ska känna er säkra på att just denna dag kan inget gå fel. Ni har ju planerat för det eller hur.

Det man måste tänka på är bl.a. hur långt ifrån någon lokal är ni om utifall att vädret blir helt knasigt för årstiden? Är detta riktigt långt borta, måste man planera för en ev. evakuering av sina gäster el. övernattning på plats.

Är ni på en ö i skärgården måste ni ha backup på någon som kan komma och hämta upp er, i det fall vädret blir ostadigt (eller övernattning på plats) men kanske ännu hellre planera för vad som ni borde göra om vädret är dåligt redan innan ni ska åka ut.

Plan B Kanske ska ceremonin istället hållas på en annan plats inne på fastlandet. Också det utomhus naturligtvis om ni så önskar. Vad händer om vädret är så dåligt att ni istället direkt på morgonen måste besluta er för att vara inomhus då det tänkta partytältet inte håller för störtregn?

Plan C En vigselplats utomhus och festen inomhus. Då planerar ni för gästerna genom att se till att det finns ett tak el. att det finns paraplyer till alla under ceremonin. Plan D och även för kortare el. längre förflyttning till festplatsen som finns inomhus etc. Ni kan naturligtvis även ha ett alternativ som innebär att ni har vigsel ceremonin inomhus direkt på plats där ni har er efter följande bröllopsmiddag. Etc.

Planera för det värsta och hoppas på det bästa. Med en god planering kan ni känna er helt säkra på att få just den bröllopsdag som ni önskat er.

Städning behövs både inne & ute.

Glöm inte att se till att någon åker i förväg och städar undan eventuellt skräp som kan ha slängts på platsen sedan ert sista besök. Naturligtvis ser ni också själva till att ni lämnar platsen lika ren, som ni skulle önskat att den var när ni kom dit själva. Allt som tas med dit, tas hem av er själva eller någon som ni vet kan bära det stora ansvaret.

Tillstånd el. ej.

I det allra flesta fall så har ni möjlighet att gifta er utomhus utan att behöva special tillstånd men för att vara på den säkra sidan så behöver ni kanske se över om det behövs för just den platsen som ni valt för ert bröllop.

Special tillstånd behövs alltså "nästan" aldrig! Men med varje regel finns ett undantag. För att det inte ska bli några problem, kontrollera hellre en extra gång än att inte ni gör det alls.

Men innan man får gifta sig så måste man försäkra att man uppfyller de krav som ställs för att få gifta sig, så kallad hindersprövning.

Rent praktiskt så gör man hindersprövningen genom att fylla i en blankett (blankett SKV 7680). Blanketten hittar du här.

Blanketten ska skrivas under av båda parter och skickas in till det lokala skattekontoret.

Det finns tre hinder för att två personer ska få gifta sig med varandra:

• En av parterna är redan gift.

• En av parterna är under 18 år.
Specialtillstånd krävs för att få gifta sig om man inte är myndig.

• Är man släkt får man inte gifta sig med varandra.(Vissa undantag finns).

Fokusera på detaljerna

När ni kommit så här långt i er planering. Då vet ni att man genom bra förberedelser har möjlighet att vara flexibel om man måste. Det kommer att inträffa saker som ni inte har planerat för el. ens tänkt er kunde komma att hända. Men det gör ingen ting.

Ni har ju planerat för det som ni tycker är viktigast. Och bara så att ni vet det, ingen annan vet hur just ni hade tänkt er denna dag och detta tillfälle. Det kommer att blir just så underbart och romatiskt som ni båda önskat och tänkt er. Och naturligtvis som ni planerat för.

Men för Säkerhetsskull glöm inte följande, fokusera på detaljerna och lämna vädret till någon som i de allra flesta fall kan ge er dagsaktuella information för just er valda plats.

De flesta prognoser sätts numera i flera dagar i förväg men som ni vet så är det ju inte alltid som de är helt 100% de heller. SMHI fungerar mycket bra för er som befinner er i större delen av Sverige men för de på väst och sydkusten är det oftast bättre information från den Norska vädertjänsten. Tror ni inte på att förutspå väder, så kan ni ju alltid tänka att det blir ungefär som det var idag i morgon. Då ligger ni troligen på en högre träff % än vädertjänsterna sammantaget.

Sist men inte minst, släpp kontrollen och njut av er dag! Den kommer att bli alldeles underbar.


Anlita en bröllopskoordinator med lokalkännedom och kontakter. Vänd er med förtroende till oss!
For Always & For Ever.
| Tel: 0300-737 63 | Mobil: 070-741 29 99 | E-post: info[at]fafe.se |

Bröllop i personligt utvalda miljöerVi hjälper till att finna brudparets personliga Bröllopsmiljö.

Stort traditionellt bröllop i kyrkan, eller ett litet personligt bröllop med tid bara för varandra.
Inom el. utomhus

På en plats som känns rätt för brudparet. Vilken plats ligger er varmast om hjärtat. Bröllop i nära samklang med naturen,
i rådhuset eller kyrkan.
Se mer om miljöer via länken nedan;

Vårt Miljö Galleri

 

Årstid & trender

Årstider, färger och nya trender inspirerar oss. De hjälper oss att skapa den rätta stämningen för just ert Bröllopp.


Läs mer om detta via länken nedan;

Årstid & trender

 

Bröllopsmässan
i Göteborg

Här finner ni vackra och inspirerande bilder från vår senaste mässa. Bröllopsmässan hölls på konserthuset, Göteborg.


Inspirerande bilder

Bröllopsmässan

 

Förevigade Ögonblicks bilder

Här finner ni ett axplock av inspirerande bilder från några personliga Bröllop i olika miljöer.


Inspirerande bilder

Bild galleri